De maritieme sector is het kloppende hart van de wereldhandel. En op dit moment staat het op een kruispunt; de druk om milieuvriendelijker te opereren neemt van alle kanten toe. Maar daarmee komen er ook interessante kansen op de voorgrond om het duurzame verschil te maken. Goed voor het verkleinen van de ecologische voetafdruk én de portemonnee! Dus hoe kan de maritieme sector daadwerkelijk duurzame winst boeken, voor een groenere toekomst?

Innovaties in groene technologieën

De grootste vooruitgangen op het gebied van duurzaamheid in de maritieme sector? Ze komen voort uit technologische innovaties, die een breed scala aan milieuvriendelijke aandrijfsystemen en brandstoffen omvatten en de ecologische voetafdruk van schepen aanzienlijk verkleinen.

Neem bijvoorbeeld LNG, een vloeibaar gemaakt aardgas dat bij zeer lage temperaturen wordt opgeslagen en gebruikt. Het directe voordeel van LNG: dat het een veel schonere verbranding heeft dan traditionele scheepsbrandstoffen zoals zware stookolie. Sterker nog, volgens de International Maritime Organization (IMO) kan het gebruik van LNG als brandstof de CO2-uitstoot met meer dan 30% verminderen én bijna volledig afrekenen met zwaveloxiden en fijnstof.

Bovendien worden er serieuze stappen gemaakt op het gebied van elektrische aandrijfsystemen en windenergie, die met name geschikt zijn voor kortere afstanden en binnenlandse wateren.

Kortom, drie innovaties die de aankomende jaren steeds meer de standaard aan het worden zijn voor milieuvriendelijke scheepsaandrijving.

Verbetering van operationele efficiëntie

Dan zijn er ook verbeteringen op het gebied van operationele efficiëntie. Die zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor aanzienlijke kostenbesparingen.

Denk aan optimalisatie van vaarroutes, snelheden en ladingbeheer; allemaal kunnen ze zorgen voor een noemenswaardige vermindering van brandstofverbruik en emissies.

Logistieke partners zoals Broekman Logistics gebruiken hiervoor geavanceerde logistieke software, voor real-time data om de meest efficiënte vaarroutes en snelheden te bepalen. Het zijn dit soort technologieën waarmee continu geïnnoveerd wordt, de veiligheid op zee wordt verbeterd en met betere voorspelbaarheid in leveringen, zodat klanten voorzien worden van hoogwaardige, duurzame logistieke oplossingen.

Duurzame scheepsbouw

Scheepswerven over de hele wereld zijn bezig met de ontwikkeling van milieuvriendelijke materialen en productiemethoden. In Nederland wordt er bijvoorbeeld geëxperimenteerd met gerecycled staal en biocomposieten.

Ook zijn energie-efficiënte ontwerpen en recycling van schepen aan het einde van hun levensduur cruciale stappen in de voortzetting naar een groenere maritieme industrie.

Groene havens en logistiek

Havens zijn dé knooppunten van de logistieke activiteiten. En, ze zijn goed voor talloze mogelijkheden voor het implementeren van duurzame initiatieven. Elektrificatie van havenfaciliteiten, gebruik van walstroom voor schepen aan de kade en implementatie van circulaire economie-principes kunnen havens groener maken en transformeren tot een duurzaam knooppunt.